Mange spørger sikkert sig selv, om der stadig bliver handlet boliger i disse mærkværdige tider. Virksomheder går konkurs, folk bliver fyret, fysisk kontakt har medført et fald i antal fysiske fremvisninger og åbent hus-arrangementer hos ejendomsmæglerne, renten er gået op og renten er gået ned og enkelte banker ændrer i disse tider kurs i forhold til egenbetaling og forlanger nu ikke længere kun 5 % af købesummen i udbetaling men hele 10 %.

Til trods for dette viser tal fra Boligsiden.dk, at der stadig bliver handlet ejendomme. Antallet af solgte villaer / rækkehuse og lejligheder er godt nok faldet med henholdsvis 6 og 17 % i forhold til samme tidspunkt sidste år, men faldet skal naturligvis også ses i lyset af, at vi står i midt i en historisk sundhedskrise, som selvsagt smitter af på globaløkonomien.

Det er imidlertid ikke alle ejendomstyper, hvor der er sket et fald i antal handler. Især én type ejendom har klaret sig særdeles flot igen i år – og det er sommerhusene. Her viser tal fra Boligsiden.dk en stigning på 19 % i sommerhussalget i forhold til samme tidspunkt sidste år.

BOLIGTYPE ANTAL SOLGTE I MARTS 2020 ÆNDRING SENESTE MÅNED ÆNDRING SENESTE ÅR
Villaer og rækkehuse 3.975 -5% -6%
Ejerlejligheder 1.288 -20% -17%
Sommerhuse 913 16% 19%

Hvorfor fortsætter sommerhussalget med at stige? I en mere usikker verden med bl.a. terror og global opvarmning, er det blevet trendy at tilbringe mere tid inden for de danske grænser, hvorfor danskerne for alvor har slået øjnene op for køb af sommerhus. Herudover er renten stadig lav, og der er særdeles gode belånings- og fradragsmuligheder for sommerhusejerne.

En stigning i sommerhussalget indikerer, at danskerne modsat i finanskrisen har en bedre økonomisk polstring, hvorfor de ”tillader” at forkæle sig selv med et sommerhuskøb og trodser dermed corona-krisen.

Generelt kan man sige, at selvom markedet er hårdt influeret af corona-krisen, så er der fortsat grund til forsigtig optimisme. På samme måde som vi ser flere steder i aktiemarkedet. Mit bud er, at vi vil se færre som vil købe investeringsejendomme eller boliger, som de kun forventer at eje i en kort årrække, hvorimod boliger som der forventes ejet over en længere årrække fortsat handles rundt omkring. Om end med større forsigtighed.

Hvad med prisudviklingen? Det virkelig spændende lige nu er naturligvis, hvordan prisudviklingen kommer til at se ud over de næste måneder. Lige nu er der dog ikke tvivl om, at der som udgangspunkt er nye parametre i spil at forhandle om, når prisen skal fastsættes og forhandles. 

Jeg har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der rører sig på boligmarkedet, og jeg har mange års erfaring med prisforhandling og de juridiske aspekter i en ejendomshandel. Så hvis du også er betænkelig i forhold til risikoen for at betale for meget for en bolig i det nuværende marked, eller gerne vil være sikker på, at du ikke overser væsentlige elementer i købsprocessen, så ring eller skriv for at få en uforpligtende snak.

Bemærk ejendomsmægleren er ansat af sælger og repræsenterer sælgers interesser gennem hele processen, mens købers mægler udelukkende varetager købers interesser.

Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at dele artiklen. 

”Like” Minkøbermægler.dk’s Facebook side og modtag løbende nyheder/artikler om boligmarkedet. 

Husk at Minkøbermægler.dk altid står klar til at guide dig gennem købsprocessen.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk