Når du som køber skal tinglyse pant (lån) i fast ejendom, betaler du en fast og en variabel tinglysningsafgift til staten. Den variable afgift udgør 1,45 % af det pantesikrede beløb, mens den faste tinglysningsafgift udgør 1.730 kr. jf. tinglysningsafgiftslovens § 5a, stk. 1.

Hvordan beregnes tinglysningsafgiften?

Ved beregning af den variable tinglysningsafgift oprundes den procentuelle afgift til nærmeste kronebeløb, der er deleligt med 100 jf. tinglysningsafgiftslovens § 2, stk. 1. Det betyder med andre ord, at hvis du som køber fx skal optage et lån i en ejendom på 5.125.0000 kr., udgør den variable tinglysningsafgift på 1,45 % i det konkrete eksempel 74.312,50 kr. Beløbet rundes herefter op til nærmeste 100 – dvs. 74.400 kr. Med tillæg af den faste tinglysningsafgift på 1.730 kr. udgør tinglysningsafgiften til staten herefter 76.130 kr. Den faste tinglysningsafgift stiger pr. 1. januar 2023 fra de nuværende 1.730 kr. til 1.825 kr.

Den variable tinglysningsafgift vil blive sat ned til 1,25 % med virkning fra den 1. januar 2026.

Hvorfor er det relevant for dig som køber at vide, om der er tinglyst pant (lån) i den lejlighed eller i det hus du påtænker at købe? 

Når man som køber skal optage et nyt lån, kan man genanvende tinglysningsafgift af eksisterende realkreditpantebreve og ejerpantebreve ved tinglysning af nye pantebreve (lån) på realkreditlignende vilkår. Samme mulighed gør sig gældende i forhold til andre typer pantebreve, herunder afgiftspantebreve eller ”anden hæftelse” med pant i fast ejendom – dog med undtagelse af skadesløsbreve jf. tinglysningsafgiftslovens § 5a, stk. 1. Pantet følger med andre ord ejendommen og ikke ejeren. Fænomenet er i daglig tale bedre kendt som afgiftsfritagelse eller stempelrefusion.

Muligheden for at genanvende tinglysningsafgiften på pantebreve ved tinglysning af nye lån tager udgangspunkt i hovedstolsprincippet jf. tinglysningsafgiftslovens § 5a, stk. 1. Hovedstolsprincippet indebærer, at der ved afgiftsgrundlaget tages udgangspunkt i pantebrevets tinglyste hovedstol.

Betingelser for afgiftsfritagelsen

For at kunne opnå afgiftsfritagelse / stempelrefusion, skal følgende betingelser være opfyldt jf. tinglysningsafgiftslovens § 5a, stk. 2.

  1. anmeldelsen af det nye pant skal ske inden der sker aflysning af det tidligere tinglyste pant,
  2. det erklæres, at anmeldelsen til tinglysning af det nye pant sker på vilkår om aflysning af det tidligere pant, og
  3. det tidligere pant skal være aflyst senest 1 år efter anmeldelsen til tinglysning af det nye pant.

Der kan være mange penge at spare

Der kan med andre ord være mange penge at spare, hvis der allerede findes tinglyste lån eller afgiftspantebreve i den ejendom, du påtænker at købe. Omvendt kan det blive en dyr affære, hvis du skal ud at betale tinglysningsafgift af størstedelen af købesummen. Som køber kan du derfor med rette tage dette med i dine overvejelser, når du skal finde ud af, hvad du ønsker at byde for ejendommen. Herudover skal du som køber huske på, at du i forbindelse med dit kommende boligkøb også skal betale tinglysningsafgift af skødet.

Eksempel på afgiftsfritagelse / stempelrefusion:

Købesum: 10.000.000 kr.

Egenbetaling: 2.000.000 kr.

Tinglyste lån i ejendommen 6.000.000 kr.

Afgiftsfritagelse / stempelrefusion: 87.000 kr.

Tinglysningsafgift til staten: 30.730 kr. (køber låner i dette tilfælde 2.000.000 kr. i realkreditinstituttet. Den variable afgift udgør 29.000 kr. mens den faste afgift udgør 1.730 kr.)

I eksemplet ovenfor opnår køber en besparelse (afgiftsfritagelse) på 87.000 kr., idet der allerede er tinglyst lån i ejendommen for 6.000.000 kr. Køber slipper således med ”kun” at skulle betale 30.730 kr. i tinglysningsafgift til staten.

Tryk her hvis du er interesseret i at beregne tinglysningsafgiften på dit kommende pantebrev (lån)

Bemærk, at ejendomsmægleren er ansat af sælger og repræsenterer sælgers interesser gennem hele processen, mens købers mægler udelukkende varetager købers interesser.

Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at linke til artiklen.

”Like” Minkøbermægler.dk’s Facebook side og modtag løbende nyheder/artikler om boligmarkedet.

Husk at Minkøbermægler.dk altid står klar til at guide dig gennem købsprocessen.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg