I denne artikel vil vi blandt andet kigge nærmere på, hvad radon er, om radon er farligt og hvordan du kan mindske mængden af radon inde i boligen.
Hvad er radon?
Radon er en radioaktiv gasart som dannes ved nedbrydning af radium. Radon udsender radioaktive stråler, samtidig med at der dannes andre radioaktive stoffer, de såkaldte radondøtre. De radioaktive stråler kan beskadige levende celler.
Hvor findes radon?
Radon er naturligt forekommende i jordens undergrund i stærkt varierende mængder. Derudover finder man radon i små mængder i jordbaserede byggematerialer, fx beton og tegl samt i naturgas og drikkevand. Radon fra de sidstnævnte materialer vil dog normalt ikke give forhøjede niveauer indendørs, medmindre at ventilationen i boligen er meget lav.
Er radon farligt?
Hvis der findes en høj koncentration af radon i boligen, kan det indebære en sundhedsrisiko for mennesker, hvor man opholder sig længere tid af gangen. Radon er kræftfremkaldende og øger risikoen for lungekræft. Ifølge WHO er radon den næststørste medvirkende årsag til lungekræft, efter aktiv rygning. Man estimerer, at det typisk tager mellem 10 til 40 år – fra påvirkningen med radon er begyndt, til lungekræften måske en dag konstateres.
Hvordan véd man om der er radon i ens bolig?
Radon er en drilsk størrelse, idet den ikke kan ses eller lugtes, men kun måles. Radon indholdet er altid større i indeluft end i udeluft. Mængden af radon vil ligeledes variere meget inden for det enkelte døgn samt alt afhængig af årstiden. Måling af radon bør derfor ske over mindst 2 måneder i fyrringsæsonen (1. oktober – 30. april) for at få det mest retvisende resultat. Ved denne metode fremkommer en såkaldt årsmiddelværdi for radonniveauet i din bolig. Som hjælpeværktøj til radonmålingerne, har SIS, Risø DTU samt De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland i 2001 udarbejdet et radonkort, som viser, om du bor i et område, hvor der er målt høje radonniveauer (over 100 Bq/m3) . Ligger niveauet under 100 Bq/m3, behøver du som udgangspunkt ikke at foretage dig noget. Hvis du dog med sikkerhed vil kende radonniveauet i din bolig, skal du have det målt jf. ovenfor.
Hvordan måler man radon?
Ved måling af radon anbefales det, at man måler i minimum 2 opholdsrum som benyttes flere timer dagligt. Hvis der er tale om en bolig i flere etager, anbefales det ligeledes, at man måler på hver etage. Radon kan måles enten ved brug af sporfilmsmetoden, ved hjælp af lukkede målebokse eller ved brug af digitale radonmålere. Sporfilmsmetoden anbefales af Statens Byggeforskningsinstitut (SBI) og Sundhedsstyrelsen, da præcisionen er større. Sporfilmsmetoden anvendes ved at følge anvisningerne i SBI-anvisning 270: Måling af radon i bygninger. Man kan eventuelt vælge at kombinere begge målemetoder.
Kan man mindske mængden af radon i huset?
Man kan mindske mængde af radon indendørs ved at tætne kældre, krybekældre terrændæk samt kanal- og rørgennemføringer mod jorden. Derudover er det vigtigt med god udluftning, fx gennemtræk i 15-20 minutter hver dag, eller man kan installere et radonsug i huset. Mere om radonsug nedenfor.
Hvordan virker radonsug?
Radonsug kan bruges til at reducere mængden af radon inde i boligen, men et radonsug kan ikke fjerne gasserne helt, da radon findes naturligt i vores omgivelser. Radonsuget sørger for at sænke lufttrykket i det kapillarbrydende lag under gulvkonstruktionen og mindsker dermed den jordluft der kommer ind i bygningen, da radonsuget sørger for at fragte gasserne væk undergrunden og ud via suget.
Hvordan etableres radonsuget?
Radonsuget kan bl.a. føres ud igennem fundamentet/soklen et eller flere steder i boligen og tilsluttes en ventilator som er placeret ude i terrænet. Det er også muligt at føre rør over taget, ned igennem gulvkonstruktionen og ned i det underliggende materiale.
Hvor effektivt er et radonsug?
Når du har installeret et radonsug, vil du hurtigt mærke en effekt. Dette bekræftes i Radon-95 undersøgelsen som er første store undersøgelse af metoder til at nedbringe radonkoncentrationen i enfamiliehuse. Hvis der er jordforurening på din grund, kan det også være aktuelt med et radonsug i boligen, da radonsuget ikke kun nedbringer mængden af radon i boligen, men også kan nedbringe mængden af skadelige jordgasser, der kan trænge op i boligen.
Hvad koster et radonsug?
Prisen på et radonsug afhænger af, hvilken type aftræk du skal have lavet, antal sugepunkter samt om suget skal føres op igennem taget eller i terræn. Håndværkerpriser varerier fra 30.000 kr. til 150.000 kr. Hvis det viser sig, at der er brug for yderligere ventilationsenheder, sammenløb eller rørføring, kan radonsuget ende med at blive endnu dyrere.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.