I denne artikel vil vi kigge nærmere på de udgifter, du som køber typisk kan forvente at ”møde” i forbindelse med dit kommende huskøb. De samlede udgifter ved boligkøb vil selvsagt blandt andet afhænge af, hvilken bolig du vil købe, hvilken bank du benytter, samt hvor meget du skal have hjælp til undervejs i købsprocessen, men tæller ligeledes nogle faste afgifter, gebyrer mv.
Sørg for at lave et realistisk budget
Hvis du som køber skal have bedst mulige overblik over økonomien i forbindelse med dit kommende boligkøb, anbefales det, at du laver et realistisk budget, som omfatter dine indtægter, alle dine aktuelle og forventede udgifter samt dit rådighedsbeløb. På den måde undgår du ubehagelige overraskelser.
Krav om udbetaling
Før du overhovedet overvejer at booke et møde med banken, er det vigtigt, at du som minimum har sparet sammen til udbetalingen (5 % af købesummen). Hvis du således skal købe en bolig til 8.000.000 kr., skal du som minimum have en udbetaling på 400.000 kr. For banken er det vigtigt at se, at du er i stand til at lægge penge til side hver måned.
Ekspeditionsgebyrer
I forbindelse med tinglysning, udstedelse af bankgaranti og sagsbehandling, pålægger bankerne diverse gebyrer. Størrelsen på gebyrerne kan svinge en del fra bank til bank, hvorfor det er en god idé, at du som køber indhenter flere banktilbud, så du har et bedre sammenligningsgrundlag.
Tinglysningsafgift
Når du køber fast ejendom i Danmark, skal du betale en variabel tinglysningsafgift på 0,6 % af købesummen tillagt en fast tinglysningsafgift på 1.850 kr. Hvis du skal optage lån i boligen, skal du derudover betale en variabel tinglysningsafgift på 1,45 % af lånebeløbet tillagt en fast tinglysningsafgift på 1.825 kr.
Hvis der er allerede er tinglyst lån i den ejendom, du har kig på, kan du som køber derimod opnå stempelrefusion. Det samme gør sig gældende, hvis der er tinglyst et afgiftspantebrev i ejendommen.
Hvis du ønsker at beregne tinglysningsafgiften på din kommende bolig, kan du trykke her.
Kurssikring
Har du aftalt en overtagelsesdag, der ligger langt ude i fremtiden, eller køber du bolig i et marked, hvor renterne konstant ændrer sig? Så kan du overveje, om det giver mening at kurssikre dit lån. På den måde kender du din nøjagtige boligudgift, den dag du overtager boligen. Prisen for at kurssikre et lån afhænger blandt andet af låntypen, lånets kuponrente samt hvor længe man ønsker at kurssikre sit lån. Prisen for kurssikring sker som et fradrag i kursen.
Udgifter til rådgivere
Juridisk dokumentgennemgang:
I forbindelse med dit boligkøb vil du typisk have brug for en købermægler til at gennemgå handlens dokumenter, udarbejde skøde samt refusionsopgørelse. Udgiften til juridisk dokumentgennemgang af købsaftalen og handlens dokumenter ligger typisk et sted mellem 8.000-12.000 kr. inkl. moms.
Hvis du ønsker hjælp med prisforhandling, vil købermægleren typisk også kunne være behjælpelig med dette. Udgiften til prisforhandling beregnes typisk som en procentsats af købesummen – fx 10 % af det forhandlede prisafslag inkl. moms.
Finansiel rådgiver:
Hvis du ikke selv ønsker at bruge tid på at indhente eller nærlæse diverse banktilbud, kan du vælge at alliere dig med en finansiel rådgiver. Den finansielle rådgiver kan forhandle lånevilkårene med bankerne og være med til at skaffe dig det bedst mulige lånetilbud. Erfaringer viser, at der kan være en del penge at spare. Prisen for en finansiel rådgiver er typisk baseret på en fast pris, men afhænger af, hvor meget den finansielle rådgiver skal hjælpe med.
Byggesagkyndig:
Selvom de fleste sælgere vælger at få udarbejdet en tilstandsrapport på ejendommen, kan det for nogle købere give en ekstra tryghed, at besigtige huset med deres egen byggesagkyndig. Prisen for en byggesagkyndig ligger typisk et sted mellem 3.000-6.000 kr. inkl. moms. Når man som køber besigtiger ejendommen med sin egen byggesagkyndig, skal man være opmærksom på, at det er med til at skærpe ens undersøgelsespligt over for ejerskifteforsikringen.
Husforsikring
Ved huskøb er det et krav, at du som køber tegner en husforsikring, der som minimum dækker brand. Udgiften til en husforsikring afhænger blandt af prisen på ejendommen, hvilket forsikringsselskab du vælger, dækningsforhold m.m. Prisen for en husforsikring ligger typisk et sted mellem 5.000-10.000 kr.
Ejerskifteforsikring
Som køber kan du også vælge at tegne en ejerskifteforsikring, der dækker skjulte fejl og mangler. Modsat husforsikring så bestemmer du selv, om du ønsker at tegne en ejerskifteforsikring. Prisen på en ejerskifteforsikring afhænger blandt andet af, hvilket forsikringsselskab du ønsker at benytte, samt om du ønsker en 5-årig eller 10-årig dækning. Sælger er forpligtet til at betale et beløb svarende til halvdelen af ejerskifteforsikringspræmien på det (billigste) konkrete tilbud, som sælger har præsenteret for køber og som overholder lovens minimumskrav. Sælgers andel af ejerskifteforsikringspræmien bliver modregnet over refusionsopgørelsen.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk