Retshjælpsforsikring er med til at give beskyttelse for enkeltpersoner og virksomheder, når de står over for juridiske problemstillinger. I denne artikel vil vi udforske, hvad retshjælpsforsikring er, hvordan den fungerer, og hvordan man søger om retshjælp.
Hvad er retshjælpsforsikring?
Retshjælpsforsikring er en forsikring, der dækker de juridiske omkostninger, en person eller virksomhed kan pådrage sig i forbindelse med en eventuel retssag eller andre juridiske spørgsmål. Dette gælder både, hvis man ønsker at køre en retssag, eller hvis man er blevet stævnet. Det kan fx være udgifter i forbindelse med retssagen såsom retsafgift, advokathonorarer, vidnegodtgørelser, fagkyndig udtalelse, udgifter til syn og skøn og andre relaterede udgifter. Retshjælpsforsikringen er med andre ord med til at sikre, at enkeltpersoner og virksomheder har adgang til juridisk rådgivning, uden at skulle bekymre sig om de økonomiske byrder, der følger med sagen.
Hvordan fungerer en retshjælpsforsikring?
Retshjælpsforsikring fungerer på en måde, der ligner andre typer forsikring. En person eller virksomhed køber en retshjælpsforsikring, der normalt har en årlig præmie, og når de står overfor en juridisk problemstilling, kan de indgive en ansøgning om dækning hos forsikringsselskabet.
Retshjælpsforsikring eller retshjælpsdækning vil man normalt finde i indboforsikringen, som de fleste private mennesker har. Man kan også finde retshjælp som er knyttet til fx hus– eller bilforsikringen. I forsikringspolicen vil det være beskrevet, hvilke sager/tvister der er omfattet af retshjælpsdækningen.
Afhængigt af forsikringspolicens dækningsniveau kan retshjælpsforsikring dække en bred vifte af juridiske omkostninger jf. ovenfor. Forsikringsselskabet vil vurdere ansøgningen og beslutte, om den pågældende sag er berettiget til dækning i henhold til forsikringspolicens vilkår og betingelser. Det er derfor vigtigt at forstå de specifikke betingelser og begrænsninger i ens retshjælpsforsikringspolice. Herunder dækningsmaksimum samt selvrisiko. Hvis udgifterne for ens sag overstiger maksimumsdækningen som er aftalt i forsikringspolicens betingelser, skal man som forsikringstager være opmærksom på, at man selv betaler det resterende beløb.
Hvis man som forsikringstager er i tvivl om rækkevidden af forsikringsdækningen, anbefales det at man kontakter sit forsikringsselskab for at få afklaret, om der er tale om en tvist, der hører under retshjælpsforsikringen.
Forudsætning for at benytte retshjælpsforsikring
For at retshjælpsforsikringen kan anvendes, er det en betingelse, at der foreligger en uenighed, og de fleste forsikringsselskaber kræver ligeledes, at det er en advokat, der søger om retshjælpen.
Hvordan søger man retshjælp?
Hvis du som forsikringstager ønsker at søge om retshjælp, skal der fremsendes en ansøgning til retshjælpsforsikringen. Her skal der laves en detaljeret beskrivelse af den uenighed der er mellem parterne, og som ligger til grund for, at en given sag er, eller kan udvikle sig til en retssag.
I ansøgningen skal man belyse, hvilke krav man vil rejse, samt skrive hvilke argumenter der skal være med til at overbevise retten om, at man har retten på sin side.
Når forsikringsselskabet har modtaget ansøgningen, foretager de en konkret vurdering af, om der er chancer for at vinde sagen. Forsikringsselskabet vil også kigge på, om der findes alternative muligheder – fx at indbringe sagen et forbrugerklagenævn.
Som forsikringstager kan man vælge at søge om retshjælp, før man udtager stævning, eller efter sagen er startet op.
Det anbefales imidlertid, at man søger om retshjælp inden sagen startes op, da man her kan få afklaret, om forsikringsselskabet anser sagen som værende omfattet af retshjælpsdækningen.
Retshjælp og fri proces
I det tilfælde at man opfylder de økonomiske betingelserne for fri proces, og samtidig har en retshjælpsforsikring, som dækker ens sag, er det retshjælpsforsikringen, som går forud. Man skal således ikke søge om fri proces, men i stedet sørge for at oplyse det over for retshjælpsforsikringen. Retshjælpsforsikringen vil herefter bekræfte forholdet og undlade at opkræve selvrisiko.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk