I denne artikel vil vi blandt andet kigge nærmere på baggrunden for lovændringen, hvornår der er krav om, at en brændeovn eller pejseindsats skal skrottes, hvordan du som boligejer fastslår produktionsåret på din brændeovn eller pejseindsats, samt hvilke brændeovne og pejseindsatser der er undtaget fra reglerne om skrotning i ejerskiftebekendtgørelsen.

Baggrunden for lovændringen

Hvert år dør tusindvis af danskere af luftforurening. Ejerskiftebekendtgørelsen vedrørende udskiftning af eller nedlæggelse af visse typer fyringsanlæg skal i denne forbindelse være med til at begrænse forureningen med skadelige partikler fra gamle fyringsanlæg og dermed være med til at forbedre luftkvaliteten og begrænse antallet af hjertekarsygdomme og luftvejslidelser.

Hvornår er der krav om, at en brændeovn eller pejseindsats skal skrottes?

Hvis du har købt en bolig, hvor der er installeret en brændeovn eller pejseindsats, som er produceret før 1. januar 2003, er udgangspunktet at du senest 12 måneder efter, at du har overtaget boligen, skal have nedlagt eller udskiftet brændeovnen eller pejseindsatsen. Der gælder imidlertid en række undtagelser til reglerne i ejerskifteordningen. Disse vil blive omtalt senere i artiklen.

Hvis du er interesseret i at vide mere, om hvordan du nedlægger, eller udskifter en brændeovn eller pejseindsats, kan du læse mere her.

Produktionsåret på brændeovnen eller pejseindsatsen er ukendt

Hvis produktionsåret på brændeovnen eller pejseindsatsen er ukendt, skal du senest 6 måneder efter overtagelse af boligen indsende Miljøstyrelsens erklæring om vurdering af produktionsåret til Miljøstyrelsen.

Tryk her hvis du ønsker at læse mere om, hvilken type dokumentation du skal anvende, når produktionsåret på brændeovnen eller pejseindsatsen er ukendt.

Brændeovn eller pejseindsats er produceret efter 2003

Hvis du har købt en bolig, hvor der er installeret en brændeovn eller pejseindsats, som er produceret efter 1. januar 2003, skal du som boligejer dokumentere brændeovnens eller pejseindsatsens alder.

Dette kan du gøre ved at indsende følgende dokumentation:

  • En prøvningsattest (gælder kun brændeovne der er produceret efter 2008)
  • Dokumentation for svanemærkning eller
  • Miljøstyrelsens erklæring om vurdering af produktionsåret underskrevet af skorstensfejeren eller en anden fagperson eller
  • En overensstemmelsesvurdering

Hvad sker der, hvis man som boligejer ikke overholder reglerne?

Hvis du som boligejer ikke overholder reglerne i ejerskifteordningen, afhænger konsekvensen af, om der er tale om manglende indberetning af oplysninger eller manglende nedlæggelse/udskiftning inden for tidsfristen. Miljøstyrelsen der er tilsynsmyndighed, vil i første omgang indskærpe, at du som boligejer skal leve op til kravene om indberetning jf. ejerskiftebekendtgørelsen. Hvis du som boligejer efter indskærpelsen vælger ikke at følge kravene/retningslinjerne i ejerskiftebekendtgørelsen, kan Miljøstyrelsen pålægge ugentlige tvangsbøder.

Dispensation fra reglerne i ejerskifteordningen

Miljøstyrelsen har meddelt mulighed for i visse tilfælde at dispensere fra 12-måneders reglen for at nedlægge eller udskifte brændeovne eller pejseindsatser fra før 1. januar 2003, jf. ejerskiftebekendtgørelsens § 5, stk. 1. Muligheden for dispensation gælder frem til den 31. december 2023. Dette skyldes blandt andet forsyningsvanskeligheder på flere produkter. Miljøstyrelsen kan i dette tilfælde give dispensation i 12 måneder fra datoen, hvor udskiftning eller nedlæggelse skulle være sket. Det er dog en betingelse for at opnå dispensation, at du som boligejer kan forevise kvittering for køb af ny brændeovn/pejseindsats med oplysning om forventet leveringsdato, og at du kan dokumentere, at udskiftningen ikke er sket inden for den oprindelige frist på 12 måneder grundet leveringsforsinkelse.

Hvordan indberettes produktionsåret på brændeovnen eller pejseindsatsen?

Indberetning af produktionsåret på brændeovnen eller pejseindsatsen skal ske i forbindelse med tinglysning af skødet på tinglysning.dk. Når skødet er tinglyst, modtager du som boligejer et brev fra Miljøstyrelsen via Digital Post, med information om mulighederne for at dokumentere ovnens alder.

Undtagelser fra reglen i ejerskifteordningen

Nedenfor kan du se, hvilke fyringsanlæg, der er undtaget ejerskifteordningen:

  1. Brændeovne og pejseindsatser i fredede bygninger
  2. Antikke brændeovne produceret før 1920
  3. Brændekedler
  4. Pillefyr
  5. Brændekomfurer opbygget på stedet
  6. Halmfyr
  7. Masseovne
  8. Kakkelovne
  9. Åbne ildsteder/pejse
  10. Indmurede pejseindsatser, hvor udskiftning eller nedlæggelse kræver væsentlige konstruktionsmæssige ændringer omkring fyringsanlægget
  11. Brændeovne med vandtank
  12. Pilleovne der udelukkende fyres med piller
  13. Gaspejse

Følgende ejerskifter er ikke omfattet af ordningen

  • Ejerskifte i forbindelse med skilsmisse, hvor ægtefællen køber boligen
  • Ejerskifte i forbindelse med den ene ægtefælles død, hvor den anden ægtefælle ønsker at sidde i uskiftet bo
  • Ejerskifte i forbindelse med salg af kolonihave eller andelsbolig
  • Ejerskifte i forbindelse med overdragelse af en ejers ejerandel til en anden tinglyst medejer
  • Ejerskifte, hvor køber er en juridisk person (fx et interessentskab I/S eller aktieselskab A/S)

Få hjælp til køberrådgivning

Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.

Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg