I denne artikel vil vi blandt andet kigge nærmere på, hvad en parkeringsplads typisk koster, hvis du skal tilkøbe én i forbindelse med et boligkøb samt om det er muligt at medfinansiere en parkeringsplads i boligens købspris i forbindelse med et boligkøb.

Hvad koster en parkeringsplads?

I forbindelse med køb af nyere boliger i de større byer, er det normal praksis, at man skal betale for en parkeringsplads, hvis man ønsker en sådan.

Hvad du som køber skal forvente at betale for en parkeringsplads, afhænger blandt andet af, hvor i landet du befinder dig, hvilke bygninger parkeringspladsen ligger i, om p-pladsen er med ladestander samt eventuelle begrænsninger i hvem og hvor meget du må sælge parkeringspladsen til.

I København ligger prisen for en parkeringsplads typisk mellem 300.000-600.000 kr. Hvis du befinder dig i Aarhus Ø, ligger en parkeringsplads typisk mellem 300.000-350.000 kr. I Aarhus er det dog ikke unormalt, at man lejer en parkeringsplads i stedet for at købe én. Hvis du derimod befinder dig i Aalborg, Odense eller Vejle, koster en parkeringsplads som er centralt placeret i byen typisk 200.000 kr. og op efter. En parkeringsplads i Vejle kan dog også sagtens komme til at koster 400.000 kr.

De dyreste parkeringspladser i København kan koste mellem 500.000-1000.000 kr.

Der er stor efterspørgsel efter parkeringspladser i storbyerne og udbuddet er smalt, hvorfor ovenstående priser blot er med til at bekræfte, at hvis du som køber vil have din egen parkeringsplads i en af Danmarks storbyer, så kommer du også til at betale for den.

Det er blevet svært at parkere i storbyerne, hvorfor en parkeringsplads har høj prioritet for mange købere og er for nogle blevet et ultimativt krav, når de skal købe deres kommende bolig. I videresalgs øjemed er det ligeledes et betydeligt aktiv, hvis man som boligejer har egen parkeringsplads i byen. Parkeringspladsen benyttes oftest som en del af forhandlingen.

Hvem må parkeringspladsen sælges til?

Retningslinjer for køb og salg af fx en parkeringsplads i en ejerforening, vil typisk fremgå af særskilte vedtægter for parkeringslauget. Her kan det fx være anført, at en parkeringsplads kun må sælges internt til ejerforeningens medlemmer og således ikke til en udefrakommende tredjemand. Dette vil således have betydning for prisfastsætningen af parkeringspladsen.

Er det muligt at medfinansiere en p-plads i købsprisen?

I langt de fleste tilfælde er det kun brugsretten til en parkeringsplads, man køber, hvorfor realkreditinstitutterne typisk ikke ønsker at medfinansiere parkeringspladsen i købsprisen. Hvis du derimod ejer den grund som bilen holder på – parkeringspladsen fx har sin egen tingbog eller parkeringspladsen er en del af den samlede matrikel, er realkreditinstitutterne typisk villige til at medfinansiere parkeringspladsen i købsprisen.

Beboerlicens

I det tilfælde at du ikke ønsker at købe en parkeringsplads, eller ikke har økonomien til dette, har alle beboere i fx Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune ret til at købe en parkeringstilladelse, så de kan holde på gaden. Der gælder andre regler for el- og delebiler. Licensen gælder imidlertid kun til et afgrænset område, og det kan være svært at finde en plads. Prisen på en licens afhænger blandt andet af licenszonen samt brændstofforbruget på din bil. Det er muligt at søge om én licens pr. voksen i husstanden. Du kan derfor kun få mere end en licens, hvis der er tilmeldt flere voksne (over 18 år) på adressen.

Hvis du ønsker at vide mere om elbilparkering og -opladning i København, kan du trykke her. 

Få hjælp til køberrådgivning

Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.

Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg