Inden du går i gang med at opføre bebyggelse i skel, er det vigtigt at du forholder dig til de gældende bygningsregler på området – herunder eventuelle krav til bygningens længde, højde samt afvanding af regnvand på egen grund. Lokalplaner for området, Bygningsreglementet og eventuelle servitutter på grunden, sammen med regler fra grundejerforeningen kan yderligere begrænse, hvad og hvordan du kan bygge i skel.

Typer af byggeri i skel

Først og fremmest skal du definere, hvilken type bygning du ønsker at opføre. Kategorierne omfatter typisk carporte, garager, skure, drivhuse og havepavilloner. Hvis du påtænker at opføre en udestue i tilknytning til det eksisterende hus, skal denne som udgangspunkt have en minimumsafstand på 2,5 meter til skel.

Gennemgå de lokale forskrifter for byggeri i skel

Lokalplaner kan indeholde specifikke retningslinjer for byggeriets type og afstanden til skel. Derfor er det vigtigt altid at undersøge relevante lokalplaner for dit område. Ligeledes skal eventuelle begrænsninger i forhold til tinglyste servitutter på din grund undersøges. Disse oplysninger er normalt tilgængelige online, enten på kommunens hjemmeside eller via Den Digitale Tinglysning.

Hvor tæt på skel kan du bygge?

Afstanden til skel varierer afhængigt af, om bygningen er beregnet til beboelse eller er en sekundær bygning (småbygning) som carport, garage eller skur. Generelt må sekundære bygninger opføres tættere end 2,5 meter på skel, medmindre lokalplaner eller servitutter indfører restriktioner. Bebyggelse i skel er også bedre kendt som skelbræmmen (skelbræmmen er betegnelsen for arealet mellem skel til nabo eller sti og 2,5 meter ind på grunden). For sommerhusområder gælder, at der ikke må bygges nærmere end 2,5 meter fra skel. I visse tilfælde kan man få lov til at opføre småbygninger (udhuse, carport m.m.) på den del af grunden der er mellem 2,5 og 5 meter til skel, hvis småbygningerne ikke er over 2,5 meter i højde. Ellers skal de som udgangspunkt være 5 meter fra skel. Bygninger til beboelse skal ligeledes som udgangspunkt placeres mindst 5 meter fra skel.

Hvis der er uenighed mellem ejendomsgrundejere om placeringen af ejendomsgrænser eller tvivl om ejendomsretten til en bestemt del af et givent område, vil der skulle afholdes skelforretning. 

Hvor højt kan du bygge i skel?

En generel regel er, at ingen del af bygningen må være højere end 2,5 meter i skel. Lokalplaner og servitutter kan dog ændre denne regel. Det anbefales altid at tjekke Den Digitale Tinglysning og kommunens lokalplaner før byggeri. En dialog med naboen før byggeri i skel er også god praksis.

Carport i skel i enfamiliehuse og tofamiliehuse

Specifikke regler gælder for opførelse af en carport i skel, afhængigt af om den er tilknyttet huset eller fritstående. For fritstående garager og carporte er det tilladt at bygge inden for 2,5 meter fra skel, under hensyntagen til størrelsesbegrænsninger (Den samlede længde må ikke være over 12 meter, og ikke højere end 2,5 meter). Tagvandet fra carporten skal desuden holdes på egen grund.

Som grundejer har du ret til at fjerne fælles beplantning, som fungerer som et hegn mellem dig og din nabo, når du opfører en carport i skel, da denne beplantning anses for at fungere som et hegn jf. § 12, stk. 5 i Hegnsloven.

Skur i skel

Samme regler gælder for et skur i skel som for en carport. Det kan dog være lettere at få godkendelse til et skur. Betingelserne inkluderer begrænsninger på højde, længde og åbninger (fx vinduer og døre) ud mod skel.

Lokale krav findes i lokalplanen

Lokalplanen kan indeholde specifikke krav, f.eks. vedrørende afstand fra skellet for et skur. Dispensation kan være aktuelt i visse tilfælde.

Byggeri i skel til beboelse

For bygninger beregnet til beboelse skal der være mindst 2,5 meters afstand til naboskel og sti (i sommerhusområder er det 5 m jf. ovenfor). Ved enfamiliehuse og tofamiliehuse må bygningens højde ikke overstige 1,4 gange afstanden til naboskel og sti (det skrå højdegrænseplan). Denne bestemmelse medfører således som udgangspunkt, at ingen del af bygningens ydervægge eller tag må være højere end 1,4 x afstanden til naboskel og sti. Søg altid om byggetilladelse ved øget beboelsesareal. Står huset fx 3 m fra skellet må det være 4,2 meter højt.

Småbygninger og større byggeri kræver tilladelse

Bygninger som garager, udhuse eller carporte over 50 m², eller hvis det samlede sekundære bygningsareal overstiger 50 m², kræver byggetilladelse, også selvom bebyggelsesprocenten tillader at bygge større end 50 m2 inden for rammerne af bebyggelsesprocenten. Dispensation kan også være nødvendig for bygninger længere end 12 meter. Reglerne varierer for rækkehuse, hvor tilladelse kræves for småbygninger over 20 m².

Eventuelle brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssige parametre

Foruden de nævnte bestemmelser er det afgørende, at al bygningsaktivitet udføres og tilpasses sådan, at den opfylder kravene om tilfredsstillende tryghed inden for brand-, sikkerheds- og sundhedsmæssige parametre. Disse krav er gældende uanset, om bygningen kræver en byggetilladelse, anmeldelse eller kan opføres uden yderligere formaliteter. Dette indebærer, at der kan være specifikke krav til valg af materialer og konstruktioner baseret på de konkrete forhold på stedet. For eksempel kan der, afhængigt af placeringen af udhuset i forhold til andre bygninger, være nødvendigt med en brandvæg mod skel.

Få hjælp til køberrådgivning

Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.

Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg