Et lånebevis er vigtigt skriftligt dokument, særligt i forbindelse med at købe bolig.

Ud over at være en forhåndsgodkendelse til boliglån, fungerer de også som dokumentation for lånet og dermed en juridisk sikring for at en række faste vilkår bliver overholdt. Med andre ord, at lånet tilbagebetales til bankerne.

Hvad er et lånebevis?

Lånebeviset er en skriftlig aftale mellem to parter, når der f.eks. skal foretages et lån til køb af ny bolig. I et lånebevis nedskrives de forhold, vilkår, klare rammer og forskellige retningslinjer, som skal gøre sig gældende for lånet.

Et lånebevis vil som oftest omfatte blandt andet:

  • Oplysninger på låntager og långiver
  • Lånets størrelse
  • Specifik dato og/eller tidsplan for tilbagebetalingen af lånet
  • Rentesatsen for lånet

Det er altid en god idé at få udarbejdet et lånebevis, hvad end du står som låntager eller långiver. På den måde er låneaftalen juridisk gyldigt og bindende, og der er klare linjer.

Det kan især være en fordel, hvis lånet skal foretages mellem venner eller familiemedlemmer, også kaldet et familielån, hvor man let risikerer at rende uklar med hinanden. Det er dog ikke kun mellem privatpersoner, at man bruger lånebevis.

Når man skal købe bolig og låne penge, ses det normalt, at banken udarbejder et lånebevis. Lånebeviset til boligkøb kaldes – logisk nok – også for et boligkøbsbevis. Ret beset er et boligkøbsbevis et tilbud fra banken om, hvor meget du kan låne af dem til boligkøbet.

Da boligkøbsbeviset ikke er bindende, før begge parter har godkendt og underskrevet det, kan det være en god idé at indhente tilbud fra andre banker. Du vil næsten helt sikkert modtage tilbud af forskellige størrelse og med forskellige vilkår.

I denne forbindelse vil det være en god idé at få rådgivning af en købermægler, som med kort varsel kan vejlede dig i, hvad der virker fair og relevant for dig. Igen her varetager købermægleren dine interesser, mens bankerne kun varetager egne.

Lånebeviset fungerer altså som en forhåndsgodkendelse til lånet.

Hvordan får man et lånebevis?

For at få et lånebevis og/eller boligkøbsbevis til et boligkøb skal du rent praktisk ansøge om det.

Din ansøgning kan enten være ved et fysisk møde i din bank, eller du kan hos mange banker indsende din ansøgning digitalt. I så fald logger dun ind med MitID og bliver guidet igennem alle rettigheder og oplysninger, som banken kræver fra dig for at kunne godtage din ansøgning.

Det vil ofte oplysninger som:

  • Civilstand og hvorvidt du har fælles økonomi
  • Tre seneste lønsedler
  • Seneste årsopgørelse fra SKAT
  • Budget over indtægter og faste udgifter
  • Dit rådighedsbeløb

Hvad end du ansøger digitalt eller gennem et personligt møde, skal banken have lidt betænkningstid, før de kan præsentere dig for det lånebevis til bolig, som de kan tilbyde dig. De gennemgår tallene og regner sig frem til, hvor mange penge de vil kunne låne dig, og under hvilke vilkår, de kan fungere som din långiver.

Hvis du indhenter tilbud fra flere forskellige banker, kan lånebeviserne guide dig i din jagt på en kommende bolig, da du på denne måde får dannet dig et indtryk af, hvor meget du har råd til at købe og låne for.

Når du får et tilbud, som du kan acceptere, er processen meget ligetil. Du skal faktisk blot underskrive dit dokument, hvorefter lånebeviset bliver bindende.

Hvor lang tid tager det at få et lånebevis?

Tiden fra du ansøger om at få et lånebevis fra banken og til du modtager lånebeviset, kan svinge en hel del. I nogle tilfælde vil banken kunne vende tilbage samme dag, men som regel bør du forvente et par dage eller tre. I særligt travle perioder kan der gå op til nogle uger.

Det afhænger af mange forskellige ting, præcis hvor lang tid der går, før du får dit lånebevis til bolig. Derfor er det fornuftigt at have dette på plads, inden du ønsker at starte en forvandling om et eventuelt boligkøb.

Hvorfor skal man have et lånebevis?

Først og fremmest er det en rigtig god idé, da et lånebevis giver dig et overblik over, hvor stort et beløb, du kan låne af banken.

Det giver ikke kun dig bedre mulighed for at målrette din boligsøgning, men det giver også sælger et bevis for, at du kan komme med pengene til købesummen. Lånebeviset giver dig på samme måde også muligheden for at byde på en bolig, så snart du står med lånebeviset i hånden.

Står du som førstegangskøber, er et boligkøbsbevis særligt vigtigt. Når du bliver boligejer – hvad end du køber hus, ejerlejlighed, andelsbolig eller bare et fritidshus – vil det uvægerligt indebære forandringer i din økonomi.

Derfor kan det være vanskeligt på forhånd at regne ud, præcis, hvordan din økonomiske situation vil se ud efter huskøbet. Et boligkøbsbevis kan hjælpe dig med at tage højde for disse ændringer i din privatøkonomi.

Med lånebevis fra flere forskellige banker, får du også muligheden for at holde dem op mod hinanden. Du vil med sikkerhed opleve, at tilbuddene kan svinge meget.

Der er ofte stor forskel på, hvor meget bankerne kan eller vil låne dig til dit boligkøb. Det afhænger blandt andet af, hvor risikovillige eller konservative, de er, hvordan situationen ser ud på boligmarkedet lige nu, og ikke mindst hvordan din privatøkonomi er skruet sammen.

Få hjælp af Minkøbermægler.dk til lånebeviset

Står du og skal have lavet et lånebevis, kan Minkøbermægler.dk hjælpe dig med uvildig køberrådgivning. Vi står altid parat og hjælper hurtigt, hvis behovet opstår. Vi har efterhånden mange års erfaring med boligkøb, og lånebeviset er en integreret del heraf.

Med Minkøbermægler.dk ved din side, vil du trygt blive guidet gennem processen i forbindelse med lånebevis til bolig – lige fra de indledende overvejelser, til ansøgningen, og ikke mindst den vigtige beslutning om, hvilken låneaftale, du bør ende med at sige ja tak til.

Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du må også meget gerne følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg