Udestuer er mere end bare en tilbygning til dit hjem. De er en forlængelse af din bolig, der giver dig mulighed for at nyde naturen og det skiftende vejr uden at forlade komforten af dit eget hjem. Men inden du kaster dig ud i projektet med at bygge en udestue, er det vigtigt at forstå de krav, der skal opfyldes, for at du kan få mest muligt ud af denne fantastiske tilføjelse til din bolig.

Hvad er en udestue?

Vinterhave, havestue, tilbygning eller orangeri. Kært barn har mange navne. Udestuen er typisk kendetegnet ved en glasoverdækket tilbygning, der er designet til at lade så meget naturligt lys som muligt strømme ind. Udestuer kan bruges som en ekstra stue, spisestue, kontor eller endda som et sted at dyrke planter.

Hvilke krav/regler gælder der for udestuer?

I daglig tale benyttes begreberne udestue, havestue, orangeri og tilbygning lidt tilfældigt, hvorfor overgangen mellem disse begreber kan være temmelig flydende. I forhold til myndighederne, byggelovningen og de fastsatte regler i Bygningsreglementet, er der imidlertid en klar skillelinje mellem, hvornår der er tale om en udestue og en tilbygning. Her er det helt essentielt, hvorvidt udestuen er opvarmet eller ej.

Hvis udestuen er opvarmet, skal den blandt andet opfylde kravene til beboelsesrum samt varmetabsberegning.

Hvis udestuen skal kunne godkendes som en udestue, er det ligeledes et krav, at den skal være adskilt fra huset med en ydervæg samt en yderdør. Udestuen må således ikke være i åben forbindelse til stuen/integreret i stuen.

Tæller en udestue med i etagearealet?

Som boligejer er det vigtigt at være opmærksom på, at en udestue tæller med i etagearealet og dermed i beregningen af den samlede bebyggelsesprocent for grunden. Hvis du går med overvejelser om at bygge en udestue, skal du derfor sikre dig, at den ikke overskrider grundens bebyggelsesprocent. Hvis udestuen er registreret korrekt i BBR-meddelelsen, vil den være registreret særskilt i BBR-meddelelsen. Hvis det mod forventning viser sig, at husets udestue ikke er registreret på BBR-meddelelsen, og at der ikke foreligger nogen byggetilladelse, skal du som boligejer sørge for at få udestuen lovliggjort. Som boligejer er det dit ansvar, at BBR-meddelelsen stemmer overens med de faktiske forhold på grunden.

Krav/overvejelser til udestuen

  1. Hvis du ønsket at opføre en udestue, er det er ufravigeligt krav, at der skal foreligge en byggetilladelse, inden du begynder at opføre din kommende udestue. Dette gælder uanset om udestuen er opvarmet eller ej. Når du er færdig ned byggearbejdet, skal du som boligejer sørge for at færdigmelde byggeriet. Professionel rådgivning kan være nødvendig for at sikre, at din udestue opfylder alle lovmæssige krav.
  2. Materialer og isolering: Materialer er afgørende for udestuens komfort, levetid, vedligeholdelsesniveau og energieffektivitet. Dobbeltlags eller energiruder kan hjælpe med at regulere temperaturen og reducere energiforbruget. Isolering i gulv, vægge og loft er også vigtig for at opretholde en behagelig temperatur året rundt.
  3. Glas og vinduer: Glas er hjertet i enhver udestue. Vælg højt ydende glas med god isoleringsevne for at reducere varmetabet om vinteren og forhindre overophedning om sommeren. Vinduerne skal også kunne åbnes og lukkes for at give god ventilation.
  4. Størrelse og placering: Overvej omhyggeligt, hvor du vil placere din udestue i forhold til dit hjem. Husk at sørge for at udestuen overholder gældende krav i forhold til afstand til skel og bebyggelsesprocent.
  5. Byggefirma eller gør-det-selv: Beslut, om du vil bygge din udestue selv eller ansætte et professionelt byggefirma. Hvis du ikke har erfaring med byggeri, kan det være klogt at få hjælp fra eksperter for at sikre, at projektet udføres korrekt.
  6. Design og æstetik: Udestuens udseende bør matche din boligs arkitektur og din personlige smag. Der er utallige designmuligheder, fra moderne glasstrukturer til mere klassiske trærammer. Husk at sikre dig, at udestuen ikke forringer forholdene i forhold til de eksisterende beboelsesrum i huset. Dette gælder både i forhold til dagslys, redningsforhold og andre bestemmelser.

Meddelelse til forsikringsselskab

Hvis du etablerer en udestue, eller senere hen vælger at ændre udestuens status til beboelse, er det vigtigt, at du opdaterer din husforsikring, da det har betydning for udmåling af den erstatning du får udbetalt i tilfælde af eventuel brand eller anden skade.

En udestue kan være den perfekte tilføjelse til dit hjem, der giver dig mulighed for at fordybe dig i naturen og udendørslivet uden at forlade din komfortzone. Men det er vigtigt at tage højde for de forskellige krav, der skal opfyldes for at opnå det bedste resultat. Med den rette planlægning og ekspertise kan en udestue blive det ultimative fristed i dit hjem, hvor du kan nyde naturen året rundt.

Få hjælp til køberrådgivning

Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.

Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk

Anders Klingenberg