I denne artikel vil vi blandt andet kigge nærmere på, hvad en ibrugtagningstilladelse er, hvornår der skal foreligge en ibrugtagningstilladelse samt undtagelser til kravet om ibrugtagningstilladelse.
Hvad er en ibrugtagningstilladelse?
Ibrugtagningstilladelse blev tidligere kaldt for bygningsattest, hvorfor man stadig kan støde på dette synonym i diverse dokumenter. Ibrugtagningstilladelsen er din dokumentation for, at boligen overholder gældende byggelovgivning, bygningsreglementet med mere, og at boligen lovligt kan tages i brug. Ibrugtagningstilladelsen fungerer med andre ord som en lovpligtig godkendelse af dit byggeri, men det er vigtigt at have for øje, at det ikke er en kvalitetssikring af det håndværksmæssige arbejde. Hvorvidt byggeriet har den nødvendige retmæssige kvalitet, bliver derimod afgjort på afleveringsforretningen.
Hvornår skal der foreligge en ibrugtagningstilladelse?
Hvis dit byggeri er omfattet af en byggetilladelse, er udgangspunktet, at der skal foreligge en ibrugtagningstilladelse, før du kan tage boligen i brug. Det vil fremgå af byggetilladelsens betingelser, om der i forbindelse med byggeriet er krav om udstedelse af en ibrugtagningstilladelse. Det er kommunalbestyrelsen i den pågældende kommune, der har ansvaret for at udstede ibrugtagningstilladelsen. Før kommunen kan udstede ibrugtagningstilladelsen, skal kommunen vurdere, om der foreligger den nødvendige dokumentation for de tekniske bestemmelser, som byggeriet er omfattet af, og som der er ansøgt om i byggetilladelsen.
Eksempler på krav til udstedelse af ibrugtagningstilladelse
- Byggeriet skal være udført i overensstemmelse med den godkendte byggetilladelse og eventuelle tillæg hertil.
- Byggeriet skal være udført i overensstemmelse med gældende tekniske bestemmelser og krav, herunder bygningsreglementet, brandkrav, energikrav og tilgængelighedskrav.
- Bygherren skal indsende en færdigmelding til kommunen, når byggeriet er afsluttet, og alle krav til ibrugtagningstilladelse er opfyldt. Processen for færdigmelding kan variere fra kommune til kommune.
Undtagelser til ibrugtagningstilladelse
Som anført ovenfor er ibrugtagningstilladelsen typisk knyttet til byggerier, der er omfattet af en byggetilladelse. Bygninger såsom carporte, garager, overdækkede terrasser og drivhuse kræver ikke byggetilladelse, hvorfor disse kan opføres og tages i brug, uden at der foreligger en ibrugtagningstilladelse. Opførelse af udestue kræver byggetilladelse, men derimod ikke ibrugtagningstilladelse, hvis byggeriet fx er omfattet af Bygningsreglement for småhuse som trådte i kraft med virkning fra den 1. april 1985.
Hvis der ikke foreligger en ibrugtagningstilladelse
Hvis der er ikke foreligger en ibrugtagningstilladelse, vil det selvsagt betyde, at du ikke lovligt kan tage bygningen i brug, og at kommunen kan pålægge dig at foretage ændringer af bygningen eller endda kræve bygningen nedrevet, hvis kravene i byggetilladelsen ikke bliver opfyldt.
Hvem har ansvaret for byggeriet?
Det er dig som bygningsejer, der har ansvaret for at overholde gældende regler. Dette gælder blandt andet byggelovgivningen, eventuelle lokalplaner, tinglyste servitutter og anden relevant lovgivning.
Midlertidig ibrugtagningstilladelse
I henhold til byggeloven kan kommunen i visse tilfælde give tilladelse til, at bebyggelse kan tages i brug – helt eller delvist – uanset om byggeriet er færdigt. Dette ses typisk ved større projektbyggerier, hvor fx fællesarealerne rundt om bebyggelserne ikke er færdige, men hvor lejlighederne derimod er indflytningsklare. Hvis kommunen udsteder en midlertidig ibrugtagningstilladelse, vil det blandt andet fremgå, at byggearbejdet skal færdiggøres inden for en nærmere angivet frist.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk