Separatkloakering er et krav, der kan pålægges af kommunen i henhold til miljøbeskyttelsesloven § 30. Dette gøres ofte af miljømæssige hensyn. Ved separatkloakering ændres kloaksystemet fra en fællesledning til et separatsystem med to ledninger, hvor regnvand og spildevand adskilles. Regnvandet ledes derefter ud i naturlige vandløb, søer eller havet, hvilket mindsker belastningen på renseanlæggene.
I traditionelle fælleskloaksystemer blandes regnvand og spildevand, inden de sendes til rensningsanlægget. Dette kan forårsage overbelastning i spildevandsbehandlingsanlæg, især under kraftige regnskyl, da kapaciteten kan overskrides, hvilket kan føre til oversvømmelser og spildevandsudslip i miljøet. Beslutningen om at gå fra fælleskloakering til separatkloakering blev truffet i 2008.
Påbud om separatkloakering
I forbindelse med køb af hus eller sommerhus er det vigtigt at undersøge, om ejendommen har påbud om separatkloakering, da dette kan medføre uforudsete udgifter for dig som køber. Dette bør være oplyst af sælgeren i købsaftalen, men som boligkøber kan du ikke nødvendigvis tage dette for givet. Det er derfor vigtigt at undersøge og afklare denne problemstilling, inden du indgår en endelig og bindende handel.
Tidsfrist for separatkloakering
Tidsfristen for at etablere separatkloakering på egen grund fastsættes af kommunen og vil fremgå af kommunens påbud. Boligejeren har selv ansvaret for at betale for separatkloakeringen, og prisen kan variere meget afhængig af afstanden til skel. Typisk ligger prisen mellem 30.000 kr. og 100.000 kr., men den kan også være højere.
Spildevandsplan
Kommunen har en spildevandsplan, hvor de angiver planer for separatkloakering i forskellige områder. Når et område er udpeget, skriver kommunen til den enkelte boligejer og fastsætter en tidsramme for etablering af separatkloakeringen. Hvis muligt kan en billigere løsning med lokal afledning af regnvand (LAR-løsning) anvendes – fx regnvand der ledes til faskiner på grunden.
Hvem udfører arbejdet med separatkloakering?
Processen med separatkloakering udføres normalt af en autoriseret kloakmester. Hvis der er problemer med det eksisterende kloaksystem, såsom skader eller tilstopninger, kan det kræve fornyelse af kloakken på ejendommen, hvilket kan medføre ekstra udgifter. Som boligejer er det dig, der skal betale eventuelle ekstra udgifter.
Hvor kan man se, om ens ejendom er separatkloakeret?
Hvis du er i tvivl, om din ejendom er separatkloakret, kan du tjekke kommunens byggesagsarkiv. Her skulle der gerne ligge tilgængelige kloaktegninger for din ejendom. Herefter anbefales det, at du tager kontakt til en autoriseret kloakmester, som kan undersøge, om din ejendom er korrekt separatkloakeret og tilsluttet. I BBR-meddelelsen kan du ligeledes se, hvilke afløbsforhold der er gældende for ejendommen. Du skal dog være opmærksom på, at der kan være fejl i BBR-meddelelsen.
Fordele ved separatkloakering
- Reducerer forurening: En af de største fordele ved separatkloakering er reduktionen af forurening i vores vandløb og søer. Ved at adskille regnvand fra spildevand mindskes risikoen for overløb og udledning af urenset spildevand i det naturlige miljø. Dette beskytter vandkvaliteten og bevarer levesteder for vandlevende organismer.
- Øget kapacitet: Ved at håndtere regnvand separat kan spildevandsbehandlingsanlæggene drage fordel af øget kapacitet og bedre planlægning. Når regnvandet ikke længere blandes med spildevandet, reduceres risikoen for overbelastning, hvilket fører til mere effektive renseprocesser.
- Mindre erosion og oversvømmelser: Ved at føre regnvandet til naturlige vandløb eller vådområder, fører separatkloakering til en mere jævn og naturlig afstrømning af vand. Dette hjælper med at reducere jordskred, oversvømmelser og erosion i områder, der er udsat for hyppige kraftige regnskyl.
- Genanvendelse af regnvand: Separatkloakering muliggør opsamling og genanvendelse af regnvand til formål som havevanding, toiletspuling og industrielle processer. Dette mindsker belastningen på drikkevandsressourcer og fremmer en mere bæredygtig vandforvaltning.
- Miljømæssige fordele: Ved at mindske forureningen i vandmiljøet og beskytte økosystemer bidrager separatkloakering til bevarelse af biodiversiteten og støtter det omgivende naturlige miljø.
Konklusion
Alt i alt er det vigtigt, at boligkøbere er opmærksomme på spørgsmål vedrørende kloakering og undersøger kommunens spildevandsplan for at se, om separatkloakering er aktuelt for den pågældende ejendom. Dette vil sikre, at der ikke opstår uforudsete økonomiske overraskelser efter købet.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk