Ejendomsmægleren er sælgers mand og skal derfor altid forsøge at skaffe den bedste pris til sælger. Som køber skal du derfor altid vurdere, om der er mulighed for et prisafslag. Du kan selv vælge at researche markedet og stå for prisforhandlingen, eller alternativt kan du overlade dette til en erfaren købermægler.
Hvilke overvejelser bør du gøre dig inden en prisforhandling?
- Undersøg markedet: Er du lige begyndt at kigge på bolig i et nyt område, er det en god idé at tage rundt og kigge på lidt forskellige boliger i forskellige prisklasser, stand og med forskellig beliggenhed. På denne måde får du som køber en idé om prisniveauet i det konkrete område, du kigger i. Samtidig er det altid en god idé at ajourføre sig med salgshistorikken i området – altså hvad har fx liggetiden, kvadratmeterprisen mv. været på sammenlignelige boliger i området. Ved køb af en bolig, skal man huske på, at hver bolig har sine helt egne unikke egenskaber, fordele og ulemper. For at få en idé om, hvorvidt ejendommen er rigtig prisfastsat, skal du kigge på udbudte ejendomme til salg, solgte boliger, ejendommens stand, beliggenhed, planløsning, liggetid med mere.
- Inden du påbegynder din prisforhandling, er det en god idé at alliere dig med en købermægler, som kan vurdere, om der er behov for en byggeteknisk gennemgang med byggesagkyndig af den ejendom, du har kig på. En byggeteknisk gennemgang kan være med til give dig som køber et overslag over, hvad det koster at udbedre de omtalte punkter i rapporterne samt være med til at belyse yderligere fejl/mangler eller udeladelser i tilstandsrapporten. Dette vil kunne danne grundlag for prisforhandlingen.
- Hvis du ikke har brug for en byggeteknisk gennemgang af boligen, men hellere vil have en mæglerfaglig vurdering af den ejendom, du har kig på, kan du vælge at alliere dig med en erfaren købermægler. På den måde får du en professionel fagmand til at vurdere, om den ejendom du har kig på, er et lige så godt køb, som du går og tror. Besigtigelsen er med til at give dig som køber et godt grundlag for at indlede prisforhandlingen med sælgers ejendomsmægler.
- Husk at undersøge ejendommens dokumenter grundigt, inden du begynder at prisforhandle. Der kan ligge en masse nyttig viden som kan bruges i forhold til prisforhandlingen. Her tænkes der blandt andet på ejendommens tilstandsrapport, BBR, salgsopstillingen, lokalplaner og mange andre dokumenter som kan give dig et mere dybdegående indblik i den bolig, du er ved at købe. Når først der er prisforhandlet, siger erfaringerne, at det efterfølgende kan være svært at gå tilbage og prisforhandle igen. Derfor er det vigtigt at lave et ordentlig stykke forarbejde.
- Når du har undersøgt markedet, ejendommens dokumenter og eventuelt har foretaget en besigtigelse med en købermægler eller byggesagkyndig, er det tid til at lægge en plan for prisforhandlingen. Her er det vigtigt at holde følelserne på afstand. Prisforhandlingen behøver ikke nødvendigvis kun at omhandle selve ejendommens pris. Ved en prisforhandling kan man fx forhandle om disposition før tid, overtagelse af inventar eller udbedring af forhold i tilstandsrapporten.
- Når du skal til at prisforhandle, er det vigtigt, at din pris er gennemarbejdet, realistisk og at du har argumenterne i orden over for sælgers ejendomsmægler. Afhængig af situationen er det væsentligt, at prisforhandlingen ikke strækker sig over en alt for lang periode, da du risikerer, at der kommer en anden køber ind fra siden, eller der kommer andre diskussionspunkter, der kan forkludre forhandlingen. Det handler om at få lukket handlen hurtigst muligt. På denne måde kan sælgers ejendomsmægler heller ikke bruge dit tilbud over for andre potentielle købere.
- I købsaftalen som du underskriver hos ejendomsmægleren, er der som standard indeholdt en acceptfrist på 8 dage efter købers underskrift. Hvis sælger med andre ord ikke har tiltrådt dit tilbud forinden denne dag, bortfalder dit tilbud. Afhængig af situationen kan der ændres på vilkår i købsaftalen inden underskrift. Allier dig med en købermægler, hvis du er i tvivl. Husk, hvis det mod forventning ikke lykkes at få lukket aftalen, er det vigtigt ikke at ”smække med døren”.
- Hvis du ikke selv føler, at forhandling er din spidskompetence, kan du vælge at bruge en købermægler med mange års erfaring inden for dette felt. Købermægleren kender de klassiske tricks, markedet og har ikke følelserne involveret på samme måde som en boligkøber, der måske allerede inden prisforhandlingen har forelsket sig i sit nye hjem.
Bemærk ejendomsmægleren er ansat af sælger og repræsenterer sælgers interesser gennem hele processen, mens købers mægler udelukkende varetager købers interesser.
Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at dele artiklen.
”Like” Minkøbermægler.dk’s Facebook side og modtag løbende nyheder/artikler om boligmarkedet.
Husk at Minkøbermægler.dk altid står klar til at guide dig gennem købsprocessen.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk