I denne artikel vil vi blandet andet kigge nærmere på, hvad husforsikringen dækker, hvorvidt husforsikringen er lovpligtig, hvilke bygningsdele husforsikringen dækker, samt hvad en husforsikring koster.
Hvad dækker en husforsikring?
Husforsikringen dækker som standard typisk skader, der er opstået efter bygningsbrand, storm, frostsprængning og pludselige opståede vandskader. Derudover tilbyder de forskellige forsikringsselskaber en række tillægsdækninger. Det kan fx være retshjælp, stikledning, udvidet vand- og rørskade samt insekt, svamp og råd. Hvad husforsikringen helt præcist dækker, afhænger dog af, hvad der er anført i forsikringspolicen og forsikringsvilkårene. Som forsikringstager er det derfor vigtigt, at du sørger for at nærlæse forsikringspolicen og forsikringsvilkårene grundigt igennem, inden du tegner forsikring.
Hvilke tillægsdækninger du skal vælge, afhænger af flere faktorer – fx temperament, økonomi og hvilken hustype, der skal forsikres.
Er husforsikringen lovpligtig?
I det tilfælde at du skal optage lån i huset, er husforsikringen lovpligtig. Realkreditinstitutterne stiller det som er krav, at du tegner husforsikring, der dækker brand. Ejendommen er stillet som sikkerhed for lånet, og denne sikkerhed er banken/realkreditinstituttet naturligvis ikke interesseret i forsvinder. Hvis du har købt et hus, som du skal have overdraget nøglerne til, skal du således kunne dokumentere, at du har tegnet en husforsikring, der som minimum dækker brand. I det tilfælde at du ikke behøver at optage lån i huset, anbefales det alligevel, at du tegner en husforsikring, der dækker fx brand, svamp, insekt, råd, retshjælp m.m. På den måde er du bedst muligt stillet. Husforsikringen er altså lovpligtig, hvis huset skal belånes, mens ejerskifteforsikringen ikke er lovpligtig.
Hvad dækker husforsikringen ikke?
Husforsikringen dækker fx ikke:
Skader der skyldes manglende vedligeholdelse.
Tæring af synlige vand- og varmerør.
Sætningsskader på huset, der er opstået over lang tid.
Skader, der er en følge af fejlkonstruktioner.
I forsikringsvilkårene kan der desuden være andre undtagelser til forsikringsdækningen.
Hvilke bygningsdele er omfattet af husforsikringen?
Når forsikringsselskaberne skal give tilbud på en husforsikring, tager de udgangspunkt i de oplysninger, der er registreret i BBR-meddelelsen. Hvis du fx laver en ny garage eller kan se, at husets garage ikke er anført på BBR-meddelelsen, skal du sørge for at give forsikringsselskabet besked herom. Ellers vil garagen i det omtalte eksempel ikke være omfattet af forsikringsdækningen. I forsikringspolicen vil det fremgå, hvilke bygninger der er forsikret.
Hvad koster en husforsikring?
Prisen på en husforsikring varierer afhængig af, hvilket forsikringsselskab du vælger, hvor stort et hus der er tale om, hvilken dækning du ønsker, om du har en høj selvrisiko, hvor mange forsikringer du ønsker at samle i det samme forsikringsselskab, hvilke materialer huset er opført i (fx vil det altid være billigere at forsikre et hus med tegltag end et hus med stråtækt, idet der er større brandfare ved et hus, som er opført med stråtækt end ved et hus der er opført med tegltag), tidligere skader m.m.
Hvordan dækkes skader?
Hvis uheldet skulle være ude, og du får en skade på dit hus, dækkes skaden med ”nyt for gammelt”. Det vil med andre ord sige, at de gamle dele som har lidt skade, bliver erstattet med nye dele. Blæser husets tegltag af fx i en storm, vil du typisk være berettiget til nye tagsten. Den nøjagtige dækning og eventuelle undtagelser til forsikringsdækningen, vil dog være beskrevet i forsikringspolicen og forsikringsvilkårene.
Gode råd og tips til din husforsikring
- Når du skal tegne husforsikring, skal du sørge for at være kritisk og ikke bare tag det første og det bedste tilbud. Sørg for at indhente tilbud fra flere forskellige forsikringsselskaber, således at du har et bedre sammenligningsgrundlag. Der kan være stor forskel i pris, dækning og selvrisiko.
- I forbindelse med huskøb bliver du tilbudt at tegne ejerskifteforsikring. I den forbindelse anbefales det, at du tegner hus- og ejerskifteforsikring i samme forsikringsselskab, således at du ikke risikerer at blive ”kastebold” mellem to forskellige forsikringsselskaber. Læs mere om ejerskifteforsikring her.
- Sørg at læse forsikringspolicen og forsikringsvilkårene grundigt igennem, inden du tegner forsikring.
- Hvis du samler flere forsikringer i samme forsikringsselskab, vil du typisk kunne opnå en ”samlerabat”.
- Hvis du foretager ændringer på huset – fx laver en tilbygning, skal du sørge for at give forsikringsselskabet besked herom (og ændre i BBR).
- I tilfælde af at der opstår en skade – fx på grund af et vandrør der sprænger, skal du sørge for at begrænse skaden mest muligt og herefter tage kontakt til forsikringsselskabet.
- Når du indhenter forsikringstilbud over nettet, har du altid 14 dages fortrydelsesret, fra det tidspunkt hvor du har modtaget forsikringspolicen. Du kan således omkostningsfrit vælge at opsige forsikringen inden for denne periode.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk