De foreløbige ejendomsvurderinger for 2022, som blev offentliggjort i september 2023, har fået skarp kritik fra flere eksperter og boligejere grundet fejl og for høje vurderinger. I denne artikel vil vi kigge nærmere på, hvilke betingelser der skal være opfyldt, for at du som boligejer kan søge om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering for 2022.
Skatterabat
Hvis du allerede har været ejer af en bolig inden udgangen af 2023, er du sikret, at du ikke kommer til at betale mere i boligskatter i 2024 end i 2023, også selvom den foreløbige ejendomsvurdering for 2022 på din ejendom er for høj. Årsagen til dette skal findes i den såkaldte skatterabat.
Skatterabatten bliver imidlertid ikke videreført til en ny ejer ved ejerskifte, hvorfor det i fremtidigt salgsøjemed vil være en god idé at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering, hvis den afviger væsentligt, da dette vil have betydning for, hvor meget en eventuel ny ejer vil skulle betale i ejendomsskat og ejendomsværdiskat på boligen fremadrettet. Hvis der med andre ord foreligger en foreløbig ejendomsvurdering fra 2022 på din bolig, som er fejlbehæftet, kan det få betydning for den pris, som en eventuel køber er villig til at betale for ejendommen.
Hvis du ønsker at tjekke din foreløbige vurdering for 2022, kan du trykke her.
Den foreløbige ejendomsvurdering for 2022
Hvis du skal sælge en bolig, hvor den foreløbige ejendomsvurdering afviger væsentligt, kan du i helt særlige tilfælde søge om at få denne ændret. Det er således ikke muligt at klage over den foreløbige ejendomsvurdering. For at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering, er det en betingelse, at den af Vurderingsstyrelsen fastsatte ejendomsværdi afviger med mere end +/- 20 procent i forhold til den omregnede udbudspris/handelspris i 2022-niveau (eller 2023-niveau i enkelte tilfælde). Senere i artiklen vender vi tilbage til, i hvilke tilfælde det er relevant, og hvordan det dokumenteres. Når du søger om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering, og hvis dette godkendes i Vurderingsstyrelsen, har du mulighed for at tilpasse den midlertidige boligskat, indtil den endelige vurdering foreligger i løbet af 2025. Såfremt kriteriet for afvigelse med +/- 20 % opfyldes, vil grundværdien ligeledes blive revideret, og Vurderingsstyrelsen vil fastsætte en ny midlertidig grundværdi. Når den endelige vurdering er tilgængelig i løbet af 2025, vil skatten blive genberegnet og justeret i overensstemmelse hermed.
Hvis grundværdien er åbenlyst forkert
Synes grundværdien at være vurderet urealistisk høj, har du mulighed for at gøre opmærksom på det. Vurderingsstyrelsen skal derefter foretage en revurdering af, om der er åbenlyse fejl i den grundværdi, som er fastsat på ejendommen. Hvis det er tilfældet, er der mulighed for at rette det, selvom ejendomsværdien ikke er +/- 20 procent i forhold til den omregnede udbudspris/handelspris i 2022-niveau (eller 2023-niveau i enkelte tilfælde).
Sådan søger du om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering for 2022
For at ændre en foreløbig vurdering i forbindelse med køb eller salg, skal boligejere udfylde en ansøgning og vedhæfte nødvendig dokumentation. Sælgere kan for eksempel fremlægge en salgsopstilling for at dokumentere udbudsprisen, mens købere kan anvende en købsaftale som dokumentation for handelsprisen. Vurderingsstyrelsen vil herefter omregne disse priser til enten 2022-niveau eller i nogle tilfælde 2023-niveau.
I tilfælde af flere ejere kræves samtykke fra alle parter for at gennemføre ændringen.
Hvis du ønsker at søge om at få din foreløbige ejendomsvurdering ændret, skal det ske gennem Vurderingsportalen.
Tilfælde, hvor det er muligt at ansøge om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering for 2022
Som nævnt tidligere i artiklen, er det ikke muligt at klage over den foreløbige ejendomsvurdering for 2022, da den vil blive efterreguleret med den endelige vurdering, som bliver sendt ud i 2025. Når den endelige ejendomsvurdering bliver sendt ud fra 2025, har du som boligejer dog mulighed for at klage over denne.
Nedenfor er der imidlertid skitseret en række særlige tilfælde, hvor det er muligt at ansøge om at få ændret den foreløbige ejendomsvurdering for 2022. Derudover har Vurderingsstyrelsen af egen drift i helt særlige tilfælde besluttet af foretage revision af vurderinger, som har vist sig at være særligt fejlbehæftede.
- Markant afvigelse: Hvis den foreløbige ejendomsvurdering har en markant afvigelse i forhold til den forventede pris.
- Køb og salg: Hvis du som boligejer agter at sælge din bolig, og ejendomsmægleren forventer en handelspris, der afviger med +/- 20 procent fra den foreløbige vurdering, har ejeren mulighed for at kontakte Vurderingsstyrelsen og anmode om, at den foreløbige vurdering bliver justeret i overensstemmelse med den forventede handelspris. En køber, der erhverver boligen til en pris, der afviger med mere end +/- 20 procent fra den foreløbige vurdering, har ret til at få ændret den foreløbige vurdering til den pris, som boligen er købt for.
- Nybyggeri, ombygning og andre betydelige ændringer: Hvis du har foretaget en tilbygning eller ombygning som kræver byggetilladelse, der enten har øget eller formindsket boligens værdi, er det ikke nødvendigvis afspejlet i den foreløbige vurdering. Hvis dette er tilfældet, har du mulighed for at få justeret den foreløbige vurdering ved at fremlægge dokumentation, der påviser, at ejendommen er blevet ændret i en grad, der normalt ville medføre en omvurdering. Dette gælder ligeledes ejendomme, hvis grundareal er ændret med mindst 25 m2, ejendomme hvor der er foretaget nedrivning, ejendomme som har lidt væsentlig skade grundet oversvømmelse, brand eller storm, ændret plangrundlag, frasalg af grundareal eller fx konstateret forurening.
- Fritagelse for grundskyld eller undtagelse fra vurdering: Såfremt du kan påvise, at der er grundlag for hel eller delvis fritagelse fra grundskyld eller undtagelse fra vurdering, og dette ikke allerede er indregnet i din foreløbige vurdering, har du mulighed for at få justeret denne.
- Grundværdi fastsat af domstol eller anden højere instans: Du har mulighed for at justere din foreløbige vurdering, såfremt du kan fremlægge dokumentation for, at en overordnet myndighed har fastlagt din grundværdi til en specifik størrelse ved vurderingen pr. 1. januar 2020.
For enkelte boliger der vurderes i 2023, skal den pågældende højere myndighed have fastsat grundværdien til en bestemt størrelse ved vurderingen pr. 1. marts 2021.
En overordnet myndighed kan eksempelvis være et vurderingsankenævn, Skatteankestyrelsen, Landsskatteretten eller en domstol.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.