I forbindelse med køb af en lejlighed kan det anbefales at få udarbejdet et el-tjek af en autoriseret elinstallatør eller som minimum have forholdt sig til, om dette er relevant.
Hvis du får udarbejdet et el-tjek, sikrer du som køber, at lejlighedens elinstallationer lever op til de lovmæssige krav, og at du ikke køber en lejlighed, der viser sig at være den rene brandfælde, og/eller at du ikke overtager det økonomiske og sikkerhedsmæssige ansvar for udbedring på et senere tidspunkt.
Mange købere er desværre ikke opmærksomme på, at der i mange lejligheder findes ulovlige elinstallationer, herunder forsænkede lofter, som ikke overholder de lovmæssige krav.
Hvorfor er det vigtigt at få lavet et el-tjek?
Ved køb af ejerlejligheder benyttes huseftersynsordningen som udgangspunkt ikke, hvorfor der ikke bliver udarbejdet en tilstandsrapport eller elinstallationsrapport. Som køber skal du derfor selv aktivt vælge at få lavet et el-tjek, og på den måde sikre, at lejlighedens elinstallationer lever op til de gældende krav. Hvis det viser sig, at der er ulovlige elinstallationer i lejligheden, som f.eks. har forårsaget en brand, kan dette også få betydning i forhold til forsikringsdækningen.
Hvis det viser sig, at der er ulovlige elinstallationer i lejligheden, kan det bruges som en del af forhandlingen med sælger.
Er det lovpligtigt at få lavet et el-tjek?
Det er ikke et lovpligtigt at få lavet et el-tjek, men det kan som nævnt anbefales.
Hvis du beslutter dig for at få lavet et el-tjek, bør dette ske, inden der bliver meddelt endelig handel. El-tjekket skal altså være et forbehold i handlen og en del af godkendelsesskrivelsen.
Erfaringer siger nemlig, at det er langt nemmere at forhandle med en sælger, inden handlen er blevet endelig, end efter du har fået nøglerne til lejlighederne. Desværre findes der adskillige tilfælde, hvor købere efterfølgende har anlagt sag mod sælger på grund af ulovlige elinstallationer, som ikke blev opdaget, inden købsaftalen blev endelig. Dette kan være et dyrt og langvarigt forløb.
Baseret på nyere retspraksis vurderes bagatelgrænsen typisk at ligge omkring 4-5 % af ejerlejlighedens købesum. Dette betyder, at et afslag kun kan kræves, hvis udbedringsomkostningerne overstiger et bestemt beløb. Størrelsen af dette beløb beror på en konkret vurdering, som i sidste ende afgøres af Retten. I de fleste tilfælde vil en køber ikke kunne kræve et afslag i købesummen på grund af ulovlige elinstallationer, da omkostningerne til udbedring ofte er relativt små sammenlignet med købesummen. Med baggrund i retspraksis giver det derfor god mening at få udarbejdet et el-tjek, inden handlen bliver endelig.
Hvem må lave et el-tjek?
Udarbejdelsen af et el-tjek skal foretages af en autoriseret installatør, der laver en rapport som angiver de eventuelle ulovlige elinstallationer. Installatøren kan også sørge for at udarbejde et estimeret tilbud på lovliggørelse af de ulovlige elinstallationer. Det er vigtigt, at elektrikeren gennemgår alle installationer og ikke kun foretager stikprøver.
Hvad koster et el-tjek?
Prisen på et el-tjek afhænger blandt andet af, hvor i landet du befinder dig samt størrelsen på lejligheden. Som køber skal du dog forvente, at prisen på et el-tjek ligger et sted mellem 1.500-3.000 kr. inkl. moms. Erfaringer siger, at pengene er givet godt ud, og at der i mange lejligheder hurtigt kan findes ulovligt el for mellem 5.000-50.000 kr.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk