I denne artikel vil vi blandt andet kigge nærmere på, hvornår der er krav om en byggeskadeforsikring, hvad byggeskadeforsikring dækker, samt hvor længe byggeskadeforsikringen løber.
Hvornår er der krav om byggeskadeforsikring?
Byggeskadeforsikringen gælder kun for ny bebyggelse, som hovedsageligt skal anvendes til helårsbeboelse jf. Byggelovens § 25a, herunder væsentlige ombygninger, der kræver byggetilladelse, hvor kommunen vil stille krav om forsikring – fx ombygninger der øger beboelsesarealet, hvor byggeriet varetages af en professionel bygherre. Som forbruger vil ejendommen således være omfattet af en byggeskadeforsikring, hvis du køber en nybygget ejerlejlighed, et rækkehus, et dobbelthus eller et parcel/typehus. Fritidshuse vil derimod ikke være omfattet af kravene om byggeskadeforsikring jf. Byggelovens § 25a, stk. 2 nr. 4.
Hvad dækker en byggeskadeforsikring?
Byggeskadeforsikringen dækker alvorlige byggeskader på ejendommen, som har betydning for ejendommens levetid og funktionalitet, og som kan sættes i forbindelse med fejl begået under opførelsen af bebyggelsen/boligen. Det kan fx være sætningsrevner i vægge og fundamenter som følge af utilstrækkelig fundering, skævheder i gulve, der skyldes sætningsrevner, utætte tage eller skader, hvor man vurderer, at der er nærliggende risiko for byggeskader. Inkluderet i byggeskadeforsikringen er et obligatorisk 1- og 5-års eftersyn, efter forsikringen er trådt i kraft. Det er forsikringsselskabet som giver besked, når det er tid til, at gennemgangen skal finde sted. 1-års eftersynet foretages tidligst fem måneder efter forsikringen er trådt i kraft, mens 5-års eftersynet tidligst foretages 4 år efter, forsikringen er trådt i kraft. Når eftersynene er foretaget, udarbejder den byggesagkyndige en eftersynsberetning, som indeholder en oversigt over de eventuelle svigt og skader, som den byggesagkyndige har konstateret. Eftersynsberetningen sendes herefter til ejeren af ejendommen samt den sikrede.
Hvor længe løber byggeskadeforsikringen?
Byggeskadeforsikringen tegnes til fordel for ejeren af den private bolig og løber i 10 år fra byggeriet afleveres til forbrugeren. Byggeskadeforsikringen betales af den professionelle bygherre – fx en totalentreprenør (typehusfirma) eller hovedentreprenør og er uopsigelig i hele løbetiden. Hvis du som privatperson fx vælger at sælge dit nyopførte hus, inden byggeskadeforsikringen er udløbet, følger forsikringen huset. Kort sagt overdrages forsikringen altså til den nye ejer af huset og dækker fortsat eventuelle byggeskader i den resterende løbetid. Som forbruger kan du anmelde byggeskader i hele forsikringens løbetid og altså ikke kun i forbindelse med det obligatoriske 1- og 5-års eftersyn.
Hvad er formålet med en byggeskadeforsikring?
Formålet med den obligatoriske byggeskadeforsikring er at nedbringe antallet af byggeskader, samt at beskytte forbrugeren mod de omkostninger, der kan være forbundet med udbedring af byggeskader.
Hvornår skal der ikke tegnes en byggeskadeforsikring?
Hvis der er tale om selvbyg, offentligt støttet byggeri, fritidshuse, ferielejligheder, renovering af eksisterende boliger, eller en fagentreprise, hvor en privatperson fx får en arkitekt til at tegne sit kommende hus, og efterfølgende selv indgår aftale og styrer hele byggeprocessen, skal der ikke tegnes byggeskadeforsikring.
Kommunen kan desuden vælge at dispensere fra kravet om byggeskadeforsikring, hvis kommunen vurderer, at der ikke er tale om væsentligt byggearbejde til at etablere boligen.
Hvem rejser et eventuelt krav mod forsikringsselskabet?
Hvis der skulle vise sig at være en byggeskade på din ejendom, sørger forsikringsselskabet for, at der bliver rejst et eventuelt krav mod den professionelle bygherre eller typehusfirmaet. Enten i form af et erstatningskrav eller et krav om, at den registrerede fejl og mangel bliver udbedret. Hvis forsikringsselskabet afviser byggeskaden som værende omfattet af deres dækningspligt, kan du som forbruger indbringe sagen for Ankenævnet for Forsikring.
Hvad sker der, hvis der ikke er tegnet en byggeskadeforsikring?
Hvis det ikke over for kommunen er dokumenteret, at der foreligger en byggeskadeforsikring, kan kommunen nægte at udstede en ibrugtagningstilladelse. Når et byggeri færdigmeldes, har kommunen pligt til at tjekke, at der foreligger dokumentation for, at der er tegnet byggeskadeforsikring, og at forsikringspræmien er betalt. I Bygnings- og Boligregistret (BBR) registrerer kommunen navnet på forsikringsselskabet.
Hvis en professionel bygherre overtræder reglerne om byggeskadeforsikring, kan kommunen pålægge bygherren bøder.
Hvad koster en byggeskadeforsikring typisk?
Prisen på en byggeskadeforsikring afhænger naturligvis af byggeriets størrelse samt forsikringsselskabets vurdering af den professionelle bygherre, dennes byggehistorik og solidaritet. Ved de første erfaringer med ordningen ses prisen på en byggeskadeforsikring at ligge et sted mellem 1,5-2 procent af boligens pris inkl. grund.
Det er værd at bemærke, at byggeskadeforsikringen dækker før dine andre boligforsikringer – fx husforsikring og ejerskifteforsikring, hvorfor du som forsikringstager kan benytte dette som argument for at forhandle en bedre pris på dine andre forsikringer.
Hvad sker der hvis bygherren går konkurs?
Din retsstilling, i tilfælde af at bygherren går konkurs, afhænger af, hvornår konkursen indtræffer. Hvis bygherren fx går konkurs efter byggeriet er afleveret, har forsikringsselskabet pligt til at tegne forsikringen – også inden præmien er betalt. Hvis bygherren derimod går konkurs, inden der er sket aflevering af byggeriet (inden forsikringen er trådt i kraft), og byggeriet fortsættes med en ny professionel bygherre, har den nye bygherre pligt til at tegne en ny byggeskadeforsikring.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.