Hvis du står og skal købe et hus eller en lejlighed, kan det være svært og tidskrævende at overskue alle de dokumenter og procedurer, der er forbundet med et huskøb eller lejlighedskøb.

Det er heller ikke sikkert, at du som køber har den nødvendige viden, eller synes at det er særligt behageligt at skulle forhandle med sælgers ejendomsmægler om husets eller lejlighedens pris.  

Som huskøber eller lejlighedskøber kan du derfor vælge at lade en købermægler yde køberrådgivning og tag sig af prisforhandlingen med sælgers ejendomsmægler, den juridiske dokumentgennemgang m.m.

På denne måde får du en ekspert med mange års erfaring til at forhandle prisen på plads for dig og samtidig varetage den juridiske dokumentgennemgang m.m.

Hvad er en købermægler?

For at kunne kalde sig købermægler, skal man være uddannet ejendomsmægler.

Købermægleren varetager udelukkende købers interesser i forbindelse med boligkøbet, mens sælgers ejendomsmægler udelukkende er sælgers talerør og forsøger at skaffe sælgeren de bedst mulige vilkår.

Som købermægler skifter ejendomsmægleren med andre ord rolle, og fungerer nu som køberens personlige sparringspartner og køberrådgiver.

En købermægler hjælper typisk køber med alt fra købsvurdering, prisforhandling, køberrådgivning til besigtigelse af ejendommen.

Købermægleren bruger sin mangeårige erfaring, og de kompetencer han har i at prissætte en ejendom rigtigt i forhold til, hvilket område lejligheden/huset ligger i, prisudviklingen i markedet m.m. og kan bruge dette til at forhandle en god pris for køberen. Minkøbermægler.dk har ligeledes kompetente samarbejdspartnere som kan stå for byggeteknisk gennemgang og bankforhandling, hvis du har brug for dette.

Er der penge at spare ved at bruge en købermægler?

Ved at bruge Minkøbermægler.dk får du din helt egen personlige, erfaren og dedikeret køberrådgiver til at vurdere, om den ejendom du kigger på, er korrekt prisfastsat, og om der er basis for et afslag i den udbudte pris. På den måde undgår du som køber at betale for meget for boligen. Minkøbermægler.dk bliver ved prisforhandlingen kun aflønnet, hvis der opnås et prisafslag. Man kan med andre ord sige: ”Intet afslag – ingen regning”. Minkøbermægler.dk guider dig gratis gennem købsprocessen og sikrer, at du undgår de typiske faldgruber ved et boligkøb og kan ligeledes se nærmere på, om der er fejl og mangler ved boligen, som du har overset, og som kan ende med at koste dig dyrt.

Hvad er en boligadvokat?

En boligadvokat er en advokat, der har specialiseret sig i køb og salg af fast ejendom og som udelukkende varetager den juridiske dokumentgennemgang. 

Hvad er forskellen?

Forskellen på en købermægler og en boligadvokat er naturligvis baseret på deres forskellige faglige baggrunde og kerneydelser.

En ejendomsmægler har en bred viden om boligmarkedet samt om regler og procedurer i forbindelse med boligkøb.

Derudover er ejendomsmægleren specialiseret inden for køberrådgivning, salg og vurdering af fast ejendom, forhandling og behovsafdækning.

Advokaten kan gennemgå købsaftalen og handlens dokumenter på samme måde som en købermægler, men tager typisk ikke del i  prisforhandlingen. Advokaten tilbyder heller ikke gratis købsvurdering af den ejendom du har kig på, og deltager heller ikke aktivt i den indledende eller afsluttende del af købsprocessen. 

Der er dog også et vist overlap mellem en købermægler og en boligadvokat.

Begge kan yde køberrådgivning om boligkøb og hjælpe dig med at gennemskue indhold og betydning af dokumenter og begreber som købsaftale, fortrydelsesret og rådgiverforbehold, tinglysning, tilstandsrapport, ejerskifteforsikring, dokumenter fra ejer- eller grundejerforening mv.

Købermægleren vil ofte yde dig en mere helhedsorienteret køberrådgivning og hjælpe dig gennem købsprocessen fra start til slut.

Som køber vælger du altid selv, om og hvornår i processen, du ønsker at gøre brug af en købermægler.

Det sker oftest, når du som køber starter din boligsøgning eller har fundet en bolig, som du ønsker at byde på.

Det er kun tilladt at rådgive den ene part i en bolighandel

En købermægler og boligadvokat må kun repræsentere den ene part i en bolighandel. En ejendomsmægler kan altså kun agere købermægler, hvis vedkommende ikke er sælgers ejendomsmægler. Det samme gør sig gældende for boligadvokat.

Valget er dit

Hvorvidt du ønsker at benytte en boligadvokat eller en købermægler i forbindelse med dit forestående boligkøb, er naturligvis dit eget valg. 

Bemærk ejendomsmægleren er ansat af sælger og repræsenterer sælgers interesser gennem hele processen, mens købers mægler udelukkende varetager købers interesser.

Hvis du finder at denne artikel er relevant for andre, som du kender, er du velkommen til at dele artiklen.

”Like” Minkøbermægler.dk’s Facebook side og modtag løbende nyheder / artikler om boligmarkedet.

Husk at Minkøbermægler.dk altid står klar til at guide dig gennem købsprocessen.

Udgivet af:

Minkøbermægler.dk