I visse situationer kan det være nødvendigt at foretage justeringer i skødet. Det kan fx være tilfældet, hvis ejerforholdene ændres, der tilkommer en ny ejer, eller hvis der fx er tale om en skilsmisse. I denne artikel vil vi kigge nærmere på, hvordan man foretager ændringer i skødet, og hvad det koster.
Ændringer i skøde som følge af skilsmisse
Ændring af skødet er en almindelig praksis i forbindelse med skilsmisser. Hvis en af parterne ønsker at beholde ejendommen efter en skilsmisse, er det nødvendigt at ændre ejerforholdene i skødet. Denne type ændring kaldes ofte et “skilsmisseskøde,” og det har visse fordele. For eksempel er omkostningerne ved ændringen normalt lavere end dem forbundet med ændringer i traditionelle skøder.
I forbindelse med et skilsmisseskøde skal der ikke betales en variabel tinglysningsafgift til staten. I stedet skal personen, der bliver boende i ejendommen, kun betale en fast afgift på 1.850 kr. til staten. For at gennemføre ændringen kræves en kopi af skilsmissepapirerne eller separationsbevillingen. Hvis I endnu ikke har en separationsbevilling til Familieretshuset, kan I trykke her. Bemærk at man ikke kan gøre brug af den reduceret afgift hvis der ikke foreligger formuefællesskab omkring den bolig der skifter ejer. Hvis der f.eks. er lavet skilsmissesæreje vedrørende ejendommen.
Ændring i skøde i forbindelse med samlivsophør
I det tilfælde at man ikke har været gift, beregnes afgiften til staten som den faste afgift på 1.850 kr. tillagt den variable afgift på 0,6 % af det højeste af enten købesummen eller 80/85% af den seneste offentlige vurdering (for den del af ejendommen som overtages – fx 50 % af dette beløb, hvis du kun overtager 50 % af boligen). Ved overdragelse af ejerandele mellem samlevende anbefales det, man søger rådgivning hos SKAT om eventuelle skattemæssige konsekvenser.
Hvis I som boligejere har modtaget en af de nye offentlige vurderinger, så bruger man 80% i stedet for 85% i ovenstående udregning.
Hvis du er interesseret i at vide, hvordan et bodelingsskøde laves hos Tinglysningsretten, kan du trykke her.
Ændring i skøde i forbindelse med familieoverdragelse
Det er ikke usædvanligt, at en bolig overdrages til familiemedlemmer, som f.eks. i tilfælde af “forældrekøb,” hvor boligen på et tidspunkt overdrages fra forældrene til barnet. Før barnet kan blive juridisk ejer af ejendommen (få adkomst), skal der foretages ændringer i skødet.
Familieoverdragelser ses også i det tilfælde, at ejeren af en bolig går bort, og ejendommen i den forbindelse overdrages til fx nærtstående familiemedlemmer. Det kan også være relevant, når fx et sommerhus skal videreføres til den næste generation. I begge situationer er det nødvendigt at ændre adkomstforholdene og ejerandelene gennem en ændring i skødet.
Ved ændring af adkomstforholdene til en ejendom, er det naturligvis vigtigt, at man forinden har taget banken med på råd i forhold til blandt andet, om ny ejer kan godkendes som ejer uagtet om der er en købssum eller ej, eventuel overtagelse af lån mv.
Ændringer af ejerandele i skødet og afgiftens størrelse
Der er flere faktorer, der bestemmer afgiftens størrelse. Først skal man afgøre, om handlen sker på markedsvilkår, eller om der er et interessefællesskab mellem køber og sælger. Herefter vurderer man, hvor stor en andel af ejendommen, der handles. For eksempel, hvis en ejer ønsker at øge sin andel fra 25 % til 50 %, beregnes afgiften normalt på basis af købesummen for de første 25 %. Hvis købesummen for 25 % er 1.000.000 kr., vil afgiften være en fast afgift på 1.850 kr. plus 0,6 % af 1.000.000., hvilket svarer til 7.850 kr. Der gælder andre regler for familiehandler.
Hvis du ønsker at beregne din tinglysningsafgift, kan du trykke her.
Derudover vil der være et ekspeditionsgebyr forbundet med ovenstående arbejde.
Få hjælp til køberrådgivning
Hvis du skal købe bolig, så tag fat i Minkøbermægler.dk allerede i dag. Vi er din sparringspartner og yder kompetent køberrådgivning igennem hele processen.
Tænker du, at denne artikel er relevant for andre, du kender, er du velkommen til at linke til artiklen. Du kan også følge Minkøbermægler.dk på Facebook, så modtager du løbende nyheder/artikler om boligmarkedet, køberrådgivning m.m.
Udgivet af:
Minkøbermægler.dk